Strona główna
 TEMATY WYKŁADÓW

Kontakt

 
 
Dietetyka Chińska (Kuchnia Pięciu Przemian) z elementami Medycyny Chińskiej


Wszystkie wschodnie metody uzdrawiania oraz tradycja dawnych pokoleń wskazują na ogromną wagę świadomego doboru pokarmu.
Jedzenie to podstawa zdrowia i witalności, ale też sposób na kształtowanie naszego systemu energetycznego, zwiększanie zasobów energii cielesnej i duchowej. Każdy posiłek wpływa na nasz organizm, każdy łyk wody i najmniejszy kęs wywołuje silne reakcje wewnątrz ciała. To, co spożywasz, tworzy Cię takim, jakim jesteś.
Świadome jedzenie jest również naszym orędziem w walce z większością współczesnych chorób i problemów życia codziennego. Warto pamiętać, że nawet najlepsza kuracja lecznicza, bez wsparcia ze strony diety, często nie przynosi oczekiwanych efektów.

Dietetyka Chińska, znana najczęściej pod nazwą Kuchni Pięciu Przemian, jest oparta na zupełnie odmiennych zasadach niż zachodnie, współczesne diety - bazuje bowiem na właściwościach energetycznych produktów. Jej zasady powstały dzięki praktyce
i doświadczeniu setek pokoleń badaczy tego tematu. Dla Chińczyków dieta stanowi część ich filozofii życia, odzwierciedla więc naturalne prawa obowiązujące we wszechświecie.
Założenia wschodniego, świadomego sposobu odżywiania są względnie proste, opierają się bowiem na energetycznym potencjale tego, co spożywamy. Takie postrzeganie tematu żywienia swoją prostotą przeciwstawia się zachodniemu, intelektualnemu podejściu, które skupia się m.in. na skrupulatnym wyliczaniu mikroelementów, witamin i kalorii w pożywieniu.
 

KURS I stopnia (Podstawy Dietetyki Chińskiej/Kuchni Pięciu Przemian; Dieta Na 4 Pory Roku)

Akademia IDAO kompleksowo podchodząc do tematu witalności i zdrowia, naucza o podstawowych zasady zdrowego, świadomego,  energetycznego żywienia.
W zakres nauczania Kursu I stopnia wchodzą takie tematy jak:
- uniwersalne zasady zdrowego żywienia
- podstawowe koncepcje Dietetyki Chińskiej
- podział produktów na ogrzewające, ochładzające, neutralne
- dopasowanie diety do konstytucji energetycznej (osoby o różnym typie i poziomie energii)
- smaki i ich wpływ na organizm
- kalendarz energetyczny i ogólne zasady żywienia w określonych porach roku
- odżywianie dopasowane do określonej pory roku
- proste kuracje oczyszczające
- zasady mądrego odżywiania dla wegetarian
- zasady gotowania wg Pięciu Przemian
- przepisy Kuchni Pięciu Przemian

Wykłady prowadzi: Izabela E. Paletko